poniedziałek, 18 lipca 2016

Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach

Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D 

                         TRUDNOŚĆ: średnie   |    CZAS:    |    PORCJE: 15


 Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach


MASA JAGODOWA

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix
  • konfitura jagodowa

MASA ZWYKŁA

  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fix

DODATKOWO

  • 40 dag truskawek
  • 8-10 paczek herbatników
  • woda
  • sok malinowy
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

 

Na dno brytfanny bądź formy wyłożyć maczane w wodzie z sokiem malinowym herbatniki.

500 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, dodać do niej konfiturę jagodową i nadal ubijać. Większą część przygotowanej masy wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Truskawki pokroić na połówki i wyłożyć na masę jedna obok drugiej. Przykryć pozostałą częścią masy. Wyłożyć ponownie herbatniki maczane w wodzie z sokiem malinowym.

250 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki.

Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia.

Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje.  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz