KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM PIECZARKOWYM

Zostały Wam gotowane ziemniaki od obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pyszne krokiety ziemniaczane, u mnie były z farszem pieczarkowym, ale Wy możecie je przygotować z parówką, mięsem, farszem z kapusty kiszonej lub z każdym innym nadzieniem. Polecam :)



Do krokietów wykorzystałam farsz pieczarkowy od Ole!

Składniki:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1/4 cebuli
* 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
* garść startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera
* 1 żółtko
* sól i pieprz do smaku
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia
* około 400 g farszu pieczarkowego

Wykonanie:
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor, dodać do ziemniaków. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, starty żółty ser, żółtko jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Od masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 
Można podać z ulubionym sosem bądź gulaszem i surówką.





2 komentarze:

  1. I nikt nie napisał wcześniej, ze takie krokiety to mistrzostwo świata? No to ja piszę!!! Takimi kotletami oczarujesz niespodziewanego gościa, zaimponujesz koledze, a teściową szlag trafi jak zobaczy co ty potrafisz! Mistrzostwo świata, nie krokiety! O!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzorując się na Pani przepisie zrobiłam trochę inaczej tzn. ja wymieszałam od razu wszystko razem w misce, później formowałam krokiety, obtaczałam w bułce i smażyłam,do tego zrobiłam sos pieczarkowy , wyszło super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)