Ingredients
-
120g Kasza jaglanasuchej
-
300ml Woda
-
16g Olej kokosowy
-
250ml Mleko roślinneużyłem sojowego o smaku waniliowym
-
1/2 łyżeczki Sól
Bardzo spodobały się Wam naleśniki z mąki jaglanej, ale doszły mnie słuchy, że jest droga, trudno dostępna lub że na jednorazowe zrobienie naleśników nie chce się kupować. Nie mniej jednak jaglana = zdrowa, dlatego też przygotowałem dla Was przepis na naleśniki z kaszy jaglanej, a nie mąki!
Teraz nie masz wymówki na odpuszczenie zrobienia sobie i bliskim naleśników z jaglanej. Nie jest to najłatwiejszy sposób na naleśniki, ale jako coś innego czy niecodziennego na pewno warto zrobić. Dodatkowym plusem jest m.in. to, że są bezglutenowe, a przy tym nadal pyszne.
Co jest najważniejsze?
Pamiętaj, że bardzo ważna w przygotowywaniu naleśników jest patelnia! W końcu nie ma nic bardziej irytującego niż przywierający naleśnik, gdy spieszysz się ze zrobieniem śniadania. U mnie, na szczęście, wszystkie naleśniki wyszły piękne i niepopękane
Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe
Składniki
Kasza jaglana:: 120g | |
Woda:: 300ml | |
Olej kokosowy:: 16g | |
Mleko roślinne:: 250ml | |
Sól:: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę jaglaną podpraż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund do momentu aż zacznie pachnieć. Uważaj, żeby nie przypalić! |
2
Gotowe
|
Przesyp ją na sito, przepłucz zimną wodą, następnie gorącą i znowu zimną. Wsadź do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody. |
3
Gotowe
|
Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj olej, kaszę oraz wsyp sól. Zblenduj na gładko. Powstała masa powinna być dość gęsta - bardziej niż do tradycyjnych naleśników. |
4
Gotowe
|
Za pomocą chochli umieść ciasto na patelni (1 chochelka na jednego naleśnika) i rozprowadź je po patelni za pomocą silikonowej łopatki lub tak jak ja, potrząsając patelnią i energicznie rozprowadzając je. Nie zdziw się, jeśli będzie się ciężko rozlewało po patelni. To normalne. |
Ile naleśników wychodzi z przepisu
Na pewno zrobię!
Około 4
4 sztuki z porcji dla jednej osoby czy dwóch?
Porcji 4 jako 4 naleśniki a kaloryczność podana dla 1 naleśnika
Jakiego blendera kielichowego używasz ? Mój nie daje rady kaszy na całkiem gładko i chcę kupić lepszy, ale nie mam pojęcia który będzie ok. Dodam, że taki za ponad 2 tys. raczej nie wchodzi w grę
Z góry wielkie dzięki za radę.
Obecnie bosch mmb65g0m. Niedługo nagram recenzję z jego używania
Wyglądają pysznie, ale jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić wegańskich naleśników. Po prostu nie chce mi się to odkleić od patelni. Kończy się na takich maleńkich plackach a i tak ciężko schodzą. Zastanawiam się co robię źle
Dodaj więcej tłuszczu do masy – powinno pomóc. U mnie bynajmniej się sprawdza
Ile sztuk naleśników wyjdzie z podanego przepisu?
4 sztuki
czy dodanie oleju jest obowiązkowe?
Niestety tak… moim zdaniem. Ale możesz spróbować bez
Niestety nie wyszły mi… Próbowałam je podratować dodając jajka, ale niewiele to pomogło. Twoje wyszły piękne!
Zrobiłam wszystko jak w przepisie a naleśnik… gotuje mi się na patelni?!
Pomocy!
Prawdopodobnie troszkę za dużo płynów. Ale tak czy siak troszkę się „gotuje” na patelni, a nie smazy jak klasyczny naleśnik