Szybka zapiekanka z jednym z moich ulubionych warzyw, czyli cukinią. Z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i chrupiącej panierki przyrządza się bardzo łatwo i świetnie smakuje.
Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson—>KLIK.
- 2 średnie cukinie
- 150 g tartej mozzarelli
- 40 g tartego parmezanu
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
kruszonka:
- pół bułki (ok. 35 g)
- 20 g orzeszków piniowych
- 10 g startego parmezanu
- poł łyżeczki skórki startej z cytryny
- łyżeczka oliwy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm.
Podsmażamy ją na oliwie aż zmięknie.
W naczyniu żarodopornym układamy warstwę cukinii, mozzarelli i parmezanu.
Posypujemy je solą i pieprzem i przygotowujemy w ten sposób kolejne warstwy.
Bułkę wraz z orzeszkami, skórką z cytryny i parmezanem wkładamy do malaksera i miksujemy na kruszonkę.
Posypujemy nią wierzch zapiekanki i polewamy odrobiną oliwy.
Całość pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy