środa, 2 listopada 2016

Surówka z sałaty lodowej i pomidorków

Świetna, prosta i szybka surówka do obiadu - sałata, pomidorki, marchewka i winegret - tyle potrzeba, gdy po raz kolejny zastanawiacie się, co podać "trzecie do drugiego" :) Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb :) 

sałatka obiadowa

SKŁADNIKI (dla 2 osób  - 1 porcja - 130 kcal)

5 liści sałaty lodowej
200 g pomidorków koktajlowych
1 średnia marchewka
pieprz, zioła prowansalskie
Sos:
2 łyżeczki  musztardy
1 łyżka soku z cytryny 
szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek




PRZYGOTOWANIE
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, a marchew trzemy na tarce. Mieszamy składniki, doprawiamy pieprzem i ziołami. Przygotowujemy dressing: mieszamy wszystkie składniki (oprócz oliwy) - na gładko, tak by musztarda ładnie połączyła się z resztą składników. Cały czas mieszając, dolewamy powoli oliwę i mieszamy tak długo, aż sos zmieni się w lśniącą emulsję. Dodajemy sos do sałatki. Mieszamy i podajemy. Smacznego :) 

sałatka do mięsa
sałatka 1 porcja surówki - 130 kcal
- białko - 2,5 g
- tłuszcze - 9,8 g
- węglowodany - 10 g 
- błonnik - 3,2 g 

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz