Pizza z kurczakiem a la gyros

pizza-z-kurczakiem-a-la-gyrosUwielbiam domową pizzę. Dziś zapraszam Was na przepis na pizzę z kurczakiem a la gyros. Samo ciasto na pizzę robi się naprawdę łatwo i szybko. Na wierzch możecie oczywiście położyć ulubione dodatki według własnego uznania. Ja ostatnio postawiłam na domowy gyros. Pizza wyszła pyszna. Do tego pieczarki, papryka (u nas nigdy nie może jej braknąć, bo mój mąż ją bardzo lubi i nie wyobraża sobie pizzy bez tego składnika), ser mozzarella i pyszna pizza gotowa. Polecam 🙂 P.s. A jakie są Wasze ulubione dodatki na pizze?

Składniki: (na pizze 30 cm)

Dodatki:

  • sos madziarów
  • kurczaka a la gyros z tego przepisu 
  • 1/2 czerwonej papryki (u mnie spiczasta)
  • 1 mała żółta papryka
  • 4 duże pieczarki
  • 150 g sera mozzarella wiórki

*opcjonalnie można do przygotowania kurczaka użyć gotowej przyprawy gyros

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy opakowanie drożdży instant. Następnie wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), dodajemy łyżeczkę cukru, oliwę z oliwek i sól.

pizza-przygotowanie

Całość zagniatamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody.

pizza-przygotowanie-2

Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na pizze.

Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki. Obie papryki kroimy w kostkę. Wszystko krótko podsmażamy na patelni (można doprawić przyprawami). Kurczaka a la gyros przygotowujemy z tego przepisu (oczywiście mniejszą ilość, na pizze wystarczy nam około 1/2 małej miseczki kawałków kurczaka, resztę podajcie do obiadu lub zużyjcie do sałatki).

Gdy ciasto na pizzę wyrośnie kładziemy je na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie 30 cm) i ugniatając ręką rozprowadzamy. Następnie robimy w nim kilka dziurek widelcem, po czym smarujemy sosem (u mnie madziarów, ale można użyć tradycyjnego sosu do pizzy lub ketchupu).

pizza-przygotowanie-3

Wykładamy podsmażone pieczarki z papryką, a na wierzch kurczaka.

pizza-z-kurczakiem-a-la-gyros-2

Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Po tym czasie wyciągamy na chwilę pizzę i posypujemy ją serem mozzarella. Pieczemy jeszcze około 4 minuty.

Podajemy z ketchupem i np. domowym sosem czosnkowym.

pizza-z-kurczakiem-a-la-gyros-3Do przygotowania  pizzy użyłam mąki na włoską pizzę z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz