sobota, 29 października 2016

FLACZKI Z PIERSI KURCZAKA



Składniki:
  • 40 dkg piersi z kurczaka
  • 250 g marchewki (3 średniej wielkości)
  • 150 g selera
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki vegety
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do flaków
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut.
  2. Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka.
  3. Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie.
  4. Na 10 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką i dokładnie wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką zupy, wymieszaj i dodaj do garnka.
  5. Przed podaniem posyp flaczki posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz