sobota, 29 października 2016

Słodkie bezowe duszki





Składniki:


4 sztuki białka kurze
200gram cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Dodatkowo: pisaki cukrowe, czekolada


Przygotowanie:


 Do suchej miski wlać białka, wsypać szczyptę soli .
Ubijając białka na najwyższych obrotach miksera stopniowo dosypywać cukier.
Na koniec gdy piana jest już sztywna i lśniąca dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Gdy piana jest już gotowa przełożyć ją do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskać stożki na kształt duszków.
Bezy suszyć w 100 stopniach przez 40minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy jeszcze na  40 minut. Gotowe beziki dowolnie dekorować pisakami cukrowymi lub rozpuszczoną czekoladą.




1 komentarz: