niedziela, 30 października 2016

Ciasteczka z maszynki


Pyszne kruche ciasteczka



Składniki:

350g mąki pszennej
220g masła
3 łyżki oleju
4 żółtka
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Opcjonalnie: kilka kropel aromatu pomarańczowego

Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.
Ciasto można przez chwilę schłodzić w lodówce ale nie za długo aby nie stwardniało.
Nakładać porcjami do szprycy, wyciskać bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Próbowałam wcześniej wyciskać na papier ale był woskowany i ciastka nie chciały „się go chwytać”
Piec w 180 stopniach do zezłocenia ok 13-15 minut. Wszystko zależy od piekarnika.
Można udekorować ciastka marmoladą





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz