Torcik bezowy

Składniki:

6 białek

1,5 szkl cukru

1 łyża octu jabłkowego

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

do dekoracji:

śmietana 30% 330 ml

2 łyżki rumu

1 szklanka orzechów

2 łyżki mleka

1 czubata łyża cukru pudru

1 łyżka masła

sos czekoladowy Fanex

Przygotowanie:

Białka ubijać i stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie gęsta i sztywna. Na koniec dodać ocet i mąkę i wymieszać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec 2 godziny. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

Śmietanę ubić na sztywno i na koniec zmiksować z rumem.

Mleko, masło i cukier rozpuścić na patelni, dodać orzechy i smażyć aż płyn się zredukuje. Wystudzić.

Wystudzoną bezę udekorować śmietaną, orzechami i sosem czekoladowym. Smacznego 🙂

beza2

beza

beza3

 

3 uwagi do wpisu “Torcik bezowy

Dodaj komentarz