Składniki:
6 białek
1,5 szkl cukru
1 łyża octu jabłkowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
do dekoracji:
śmietana 30% 330 ml
2 łyżki rumu
1 szklanka orzechów
2 łyżki mleka
1 czubata łyża cukru pudru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Białka ubijać i stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie gęsta i sztywna. Na koniec dodać ocet i mąkę i wymieszać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec 2 godziny. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Śmietanę ubić na sztywno i na koniec zmiksować z rumem.
Mleko, masło i cukier rozpuścić na patelni, dodać orzechy i smażyć aż płyn się zredukuje. Wystudzić.
Wystudzoną bezę udekorować śmietaną, orzechami i sosem czekoladowym. Smacznego 🙂
Uwielbiam tylko nie mogę upiec bo mój piekarnik nie daje rady 😦
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja pierwszy raz próbowałam w elektrycznym, dwa lata się zbierałam 🙂
PolubieniePolubienie