środa, 26 października 2016

Salceson

Wykorzystując mnóstwo jabłek, które są i chęć zmiany ciasta znalazłam w internecie przepis na to ciasto. Przepis ciekawy i ciasto wyszło przepyszne, mięciutkie i warte zrobienia jeszcze nie raz, równie dobrze będzie smakowało z dodatkiem orzechów.



Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
4 duże jabłka


Przygotowanie:
Jabłka obrać , wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt oraz olej , dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao oraz cynamon. Całość wymieszać na jednolita masę. Dodać jabłka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę. Piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz