niedziela, 14 września 2014

Szaszłyki z karkówki

Lubię i szaszłyki i karkówkę z grilla więc wszystko połączyłam i stworzyłam szaszłyczki z karkówki. Do tego pyszny sosik i kawałek grillowanego chlebka i jedzonko palce lizać.

składniki:

700 g karkówki
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól/pieprz do smaku
1 duża czerwona papryka
14 niedużych pieczarek
3 cebule

Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki, cebuli, papryki i pieczarkę itd. Szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięso dobrze się zarumieni.




Paprykujemy 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz