Składniki na tartaletki (24 sztuki):
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g serka śmietankowego
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g gorzkiej czekolady + 2 kostki czekolady
Białka na bezy wbijamy do misy robota i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż dodany cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Masę bezową przekładamy do 24 foremek, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną.
Suszymy tartaletki około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, można wydłużyć czas suszenia. Ale bezy wg tego przepisu są zawsze idealne. Studzimy i wyjmujemy ostrożnie tartaletki z foremek, aby się beza nie pokruszyła.
Przygotowujemy krem miksując zimną śmietankę, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy serek śmietankowy, oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Krem przekładamy do silikonowego rękawa z ozdobną końcówką i dekorujemy nim powierzchnię bezy, na koniec ścieramy na tartaletki czekoladę.
Smacznego.

ale ładniuchne!
Nie patrząc jakie są śliczniutkie, ekspresowo pochłonęli je
Świetny pomysł, wyglądają bardzo efektownie
wyglądają po prostu świetnie! kradnę przepis :)!