Dżem jabłkowo-śliwkowy z kakao



Dla kogo:
  • dla fanów domowych dżemów
  • dla mających nadmiar jabłek
  • dla szukających nowych smaków
Składniki:
  • 1kg śliwek (waga po wypestowaniu) - polecam węgierki
  • 1kg jabłek (waga po usunięciu gniazd i po obraniu)
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 70-80ml wody (ok. 1/3 szklanki)
Wykonanie:
Śliwki myjemy i wyciągamy pestki, kroimy na małe kawałki. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Wrzucamy pokrojone owoce do garnka z grubym dnem. Wsypujemy cukier i wodę i zagotowujemy. Gdy się zagotują to zmniejszamy płomień na mniejszy , dodajemy kakao i gotujemy ok. pół godziny (zobaczymy, że zaczyna gęstnieć). Nakładamy gorący dżem do słoików i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem na ok. 15 minut. Jeśli pokrywki się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji.


Przepis znalazłam na blogu: www.smakuje.blox.pl

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelakie dżemy :) Najbardziej chyba z naleśnikami :) Twój brzmi obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię z naleśnikami i placuszkami. Czasem też jem z serem białym.

      Usuń
  2. Cudo! <3 Ostatnio przypomniałam sobie o dżemie (mam kupny :( ) ... ale może można by zacząć zainteresować się takim domowym? Powinnam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja mam takie zapasy, że chyba kupowanie dżemu w tym roku mi nie grozi :)

      Usuń
  3. Wszystkie dżemy są pyszne. Ja jednak staram się unikać w nich białego cukru. Preferuję te słodzone sokiem owocowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - też takie lubię! Masz jakieś sprawdzone przepisy na dżemy z użyciem soku? Chętnie wypróbuje!

      Usuń
  4. w tym roku sezon robienia dżemów już zakończyliśmy, ale może za rok :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM