wtorek, 14 czerwca 2016

Flaczki drobiowe


Składniki:

1 kg drobiowych żołądków, u mnie z kurczaka
2 szyje indycze
opcjonalnie udko kurczaka
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
spora część pora
1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy:
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
łyżeczka czerwonej papryki w proszku
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
majeranek ew. przyprawa do flaków
kostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy

opcjonalnie:
2 łyżka masła
2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę

Przygotowanie:

Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć miękkie mięso drobiowe, obrać z kości i z powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować do miękkości. Ja gotuję w szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane zupy można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Podawać z pieczywem
                             


3 komentarze:

  1. Flaczki robię dość rzadko, bo są dla mnie zbyt ciężkie... Chętnie wypróbuję taką wersję ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych flaczków :)

    OdpowiedzUsuń