niedziela, 21 sierpnia 2016

Makaron domowy



Składniki:

Jak zrobić domowy makaron, zasada jest prosta - na każde 100g mąki pszennej + 1 jajko + szczypta soli. Z 300g mąki wyszło mi 450g suchego makarony, 880g po ugotowaniu.

Podane składniki wrzucić do miski lub wyłożyć na stolnicy i zagnieść dokładnie sprężyste, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Po czym odstawić ciasto na makaron do miseczki i przykryć ściereczką na 15-20 minut. Po tym czasie podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na cieniutki placuszek po czym kroić nożem lub maszynką do makaronu na odpowiednią szerokość w zależności jaki makaron chcemy uzyskać.  Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, ja czasami dodaję jeszcze odrobinę oliwy ale jeśli ma to być makaron podawany z sosem wtedy oliwę należy pominąć . Domowy makaron idealnie nadaje się do rosołu lub wszelkiego rodzaju sosów i zup.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz