sobota, 24 września 2016

Babka z makiem




Mieliśmy  dziś apetyt na puszystą , lekko wilgotną babkę z makiem więc
zmodyfikowałam przepis na ciasto zwane Zebrą i tak oto powstała wspaniała babeczka :)

Składniki:

5 jaj
1 szklanka cukru+ 2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oliwy
1 szklanka oranżady
Opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu

Przygotowanie:

Jaja+ cukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę  12x35cm mierzona od góry. Piec 45minut/ 180stopni. Po upieczeniu pozostawić w foremce do przestudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz