


Na pewno kojarzysz hicior, jakim jest sałatka bulgur z hummusem. Na wielu sklepowych półkach jest to już stała pozycja. Od Żabek po Biedronki, a skończywszy na Lidlu. Szturmem zdobywa Polskę, tylko jest kilka mankamentów tych sklepowych sałatek… Mowa tu oczywiście o cenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem.
Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest kasza bulgur, otrzymujemy posiłek z pełnowartościowym białkiem!
Poza dobrym profilem aminokwasowym, dzięki temu, że robimy ją samemu, wiemy co jest w składzie i oszczędzamy kilka złotych. Zwłaszcza ma to znaczenie wtedy, gdy lubimy dużo zjeść, a do wykarmienia jest więcej niż jedna gęba
To bardzo proste. Użyj zamiast kaszy bulgur innej ulubionej kaszy. Myślę, że bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo będzie Ci ją przekształcić w danie bezglutenowe.
Mogą Cię również zainteresować inne przepisy na sałatki. Polecam Ci również moją ksiązkę, w której roi się od przepisów na hummusy i pasty.
Hummus:: 250g | |
Kasza bulgur:: 200g | |
Pomidory suszone:: 150g | |
Czarne oliwki:: 50g | |
Cebula biała:: 1 mała | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Słodka papryka:: 2 łyżeczki | |
Sos sojowy jasny:: do smaku |
1
Gotowe
|
Wykonaj hummus według przepisu znajdującego się na blogu (przepis na hummus) i przełóż go do miseczki lub opakowania na wynos. |
2
Gotowe
|
Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie zblenduj pozostałe składniki. Nie musi (a nawet nie powinna) być idealnie gładka masa! |
4
Gotowe
|
Ugotowaną kaszę przełóż do powstałej masy, wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię i przełóż kaszę bulgur. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. |
6
Gotowe
|
Przełóż kaszę wprost na hummus i zajadaj od razu lub weź ze sobą gdziekolwiek chcesz. |
Witam czy chodzi o 200 g kaszy juz po ugotowaniu ?
Waga przed ugotowaniem
O jesuuu jaką głodna teraz się zrobilam….
Robię już kolejny raz i szczerze muszę przyznać że jestem od tego uzależniona
Post stary, ale kwestia jakże istotna!
„Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce” – otóż nie jedynym, trzeba też pamiętać o rezygnacji z sosu sojowego, lub wybrać jego specjalną, bezglutenową wersję
Myślicie, że można takie danie zawekować i zrobić z tego słoiczki na wynos na przyszłość?