Dynia jest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do  klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! 🙂

porcja dla 4 osób

Składniki:

kluski:

1,5 szklanka puree z upieczonej dyni

2 jajka

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700)

80 g startego parmezanu

szczypta soli

szczypta cukru

sos:

około 180 ml śmietanki 30%

1/2 pora

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

sok wyciśnięty z 1/4 cytryny

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

120 g sera pleśniowego brie/camembert

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto.
  • Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić.
  • Czosnek, por drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier i karmelizować przez chwilę. Dodać ser, śmietankę i przyprawy. Poczekać aż ser się rozpuści. Dodać ugotowane kluseczki i wszystko razem wymieszać.

Smacznego! 🙂

23 uwagi do wpisu “Kluski dyniowe z serem pleśniowym

      1. hehe no ja jestem fanatykiem tej krainy więc pogoda jaka by nie była jest dla mnie cudowna! W deszczu to się najprzyjemniej w górach biega a mgła inspiruje do zdjęć ;D

        Polubienie

Dodaj komentarz