Makaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się oryginalne i wyjątkowe. Po prostu pyszne ! 🙂 Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie to danie, delikatne a zarazem aromatyczne, które sprawdzi się na codzienny i niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam 🙂
Składniki:
- 300 g makaronu „Lubella” (muszelki morskie)
- filet z łososia ze skórą (300 g)
- 1/2 średniej cukinii
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 150 g słodkiej śmietany 12% lub 18%
- 1 ząbek czosnku
- 0,10 g szafranu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- sól
- czerwony pieprz
Przygotowanie:
Do śmietanki wsypać lekko roztarty szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor.
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Łososia przekroić na pół, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa) i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Przełożyć na talerz (patelni nie myć).
Na patelnię po łososiu wrzucić startą na dużych oczkach cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać (około 1 minuty). Następnie wlać obie śmietany i 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i roztartym czerwonym pieprzem. Dodać rozdrobnionego łososia i ugotowany al dente makaron. Delikatnie wszystko wymieszać.
Smacznego 🙂
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzięki 🙂