Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem


Makaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się oryginalne i wyjątkowe. Po prostu pyszne ! 🙂 Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie to danie, delikatne a zarazem aromatyczne, które sprawdzi się na codzienny i niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam 🙂

Makaron w sosie szafranowym z łososiem i cukinią

Składniki:

  • 300 g makaronu „Lubella” (muszelki morskie)
  • filet z łososia ze skórą (300 g)
  • 1/2 średniej cukinii
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g słodkiej śmietany 12% lub 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,10 g szafranu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • czerwony pieprz

Przygotowanie:

Do śmietanki wsypać lekko roztarty szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor.

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Łososia przekroić na pół, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa) i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Przełożyć na talerz (patelni nie myć).

Na patelnię po łososiu wrzucić startą na dużych oczkach cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać (około 1 minuty). Następnie wlać obie śmietany i 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i roztartym czerwonym pieprzem. Dodać rozdrobnionego łososia i ugotowany al dente makaron. Delikatnie wszystko wymieszać.

Smacznego 🙂




Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem