Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella
60-70 dkg szynki wieprzowej
1 czerwona cebula
2 papryki
1/2 cukinii
4 pomidory
100 g świeżego szpinaku
200 g koncentratu pomidorowego
garść świeżych ziół, u mnie bazylia, oregano i estragon
słodka papryka
szczypta cukru
pieprz, sól, curry
Przygotowanie:
Mięso zemleć w maszynce.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i startą na grubym oczku, wydrążoną cukinię, posypać solą, pieprzem i curry, podsmażyć, a następnie dodać mięso.
Kiedy mięso będzie już obsmażone dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, smażyć 10 minut i dodać koncentrat rozmieszany w szklance wody. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką oraz pikantnym sosem. Szpinak opłukać i dodać do sosu i gotować razem około 10 minut.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i podawać z sosem. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Spaghetti ze szpinakiem”