czwartek, 20 października 2016

JESIENNE DANIE JEDNOGARNKOWE


Dzisiaj za oknem szaro, buro i na dodatek pada deszcz. Wiec na poprawę humoru proponuję pyszne kolorowe danie, które powinno trochę poprawić samopoczucie.



SKŁADNIKI:

  • 1 średnia cukinia 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łaska dobrej kiełbasy 
  • 6 boczniaków (mogą być pieczarki)
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • Sól,  pieprz czarny, pieprz cytrynowy i pieprz ziołowy 
Przygotowanie
    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię zostawiamy ze skórką.
    Boczniaki kroimy w paseczki, czosnek drobno siekamy, a pozostałe składniki kroimy większą kostkę.
    Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę. Czekamy aż z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Przez chwilę podsmażamy, pilnujemy aby cebula się nie przypaliła.
    Do podsmażonych składników dodajemy czerwoną i żółtą paprykę, cukinię i pomidora. Dokładnie mieszamy. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy ok 5 min.
    Do podduszonych składników dodajemy boczniaki, przecier pomidorowy, wodę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem: czarnym, cytrynowym i ziołowym. Mieszamy dusimy ok 10 min.
    Potrawa najlepiej smakuje na ciepło. SMACZNEGO!!!!




 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz