jarzynowa zupa krem

1861

składniki:
400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por)
1 cebula
1 pomidor
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 gałązka selera lub pietruszki
ok.15 g masła
sól, pieprz
ok. 900- 1000 ml wody

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Marchewkę, selera, pomidora, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Pora kroimy w krążki, natkę siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez ok 20 min., aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy. Miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z grzankami.

zupa_jarzynowa_krem1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here