Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przygotować na wiele sposobów. Dżem z dodatkiem wanilii to jedna z wielu propozycji.
Składniki
1 kg dyni bez skórki
1/4 szkl wody
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do dużego garnka.
2. Podlewamy wodą i gotujemy aż zmięknie. Dosypujemy cukier oraz wanilię.
3. Smażymy do momentu aż warzywo zacznie się rozpadać a konsystencja dżemu będzie odpowiednio gęsta.
4. Gorący przekładamy do słoików.
5. Szczelnie zamykamy a następnie pasteryzujemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie