wtorek, 18 października 2016

Zupa ogórkowa




Składniki:

ćwiartka z kurczaka
3 marchewki
3 pietruszki
0,5 selera
4 ziemniaki
cebula
10 ogórków kiszonych
2 łyżki masła
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
3 listki laurowe
sok z kiszonych ogórków do smaku
20 dag śmietany 18%
natka pietruszki



Sposób wykonania:

Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy.
marchewki, pietruszki i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Gdy woda się zagotuje zdejmujemy szarą pianę i wrzucamy do niej startą włoszczyznę razem z ziemniakami. Dodajemy całą cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól i listki laurowe.
Ogórki kiszone ścieramy na dużych oczkach tarki (ze skórką), a następnie podduszamy je na patelni z dodatkiem masła.
Gdy warzywa w garnku będą już miękkie dodajemy dodajemy podduszone ogórki. Wlewamy sok z kiszonych ogórków i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania.
W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy. Po wymieszaniu wlewamy z powrotem do całości.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...