Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany.

Szarlotka sypana, czyli ekspresowe, bardzo smaczne, jabłkowe kruche ciasto dla leniwych lub zabieganych. Przygotowałam sypaną szarlotkę, gdyż zostało mi trochę papierówek, a zapowiedziała się rodzina na grilla. Uznałam, że do grillowanego mięsa powinien być jakiś słodki, mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta z jabłkami, nie wymaga zagniatania, ani ucierania, ani miksowania, nie potrzebujemy też jajek, do jej przygotowania potrzebujemy tylko miskę, szklankę, łyżkę i potrzebne składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, masło, no i oczywiście jabłka. Nie wierzycie?
Szarlotka sypanaSzarlotka sypana

Najważniejsze jest to, że to kruche ciasto z jabłkami zawsze wychodzi, efektownie się prezentuje i bardzo, bardzo smakuje. Musicie to  koniecznie sprawdzić! Bo to pyszna,  łatwa i tania szarlotka sypana.  Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką i sypany chleb.

Przepis na kruchy Jabłecznik sypany błyskawiczny.

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1 kilogram jabłek (u mnie 14 sztuk papierówek) lub duży słoik musu z jabłek
125 g masła

Cukier puder do posypania, albo lukier przygotowany z ½ szkl. cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny.

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia, dzielimy na 3 części (wychodzi ok. 1 szkl. na część). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód), i smarujemy 2 łyżkami masła zarówno boki tortownicy jak i jej spód.  Następnie równomiernie rozsypujemy na dnie tortownicy 1/3 przygotowanego sypkiego ciasta.
Ścieramy połowę jabłek i rozsypujemy je na sypkim cieście. Na jabłka, wysypujemy kolejną 1/3 część proszku, znów rozsypujemy drugą część startych jabłek i ostatnią część sypkiego ciasta, na którym układamy cienkie plasterki masła, najlepiej wcześniej zmrożonego. Musi być to masło, bo margaryna popsuje smak tej szarlotki sypanej.
Wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra i dół) i pieczemy około godziny. Wierzch musi dobrze się zarumienić, ma być chrupiący. Świeżą szarlotkę najlepiej kroić nożem z piłką, bo wierzch szarlotki jeśli dotrwa na drugi dzień mięknie. Posypujemy ciasto cukrem pudrem, albo wykańczamy lukrem. Smacznego J

WYJAŚNIENIE. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Szarlotka to  kruche lub półkruche ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami,  mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂

SzarlotkaSzarlotka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *