Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami

Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik.  Jak ktoś nie jest smakoszem serników, albo je serniki sporadycznie to może się pomylić! Bo to ciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Czekam na Wasze opinie o tym cieście.

Kruche ciastokruche ciasto

Składniki na tortownicę 24 cm:
Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
szczypta soli

Masa:
400 g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru
1 jajko
1 op. budyniu śmietankowego (40g)
1 łyżka rozpuszczonego masła lub oleju

Przygotowanie: Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało. Jedną część ciasta wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy i podpiekamy w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotowujemy masę jogurtową. Do jogurtu dodaj promy cukier, suchy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy nie wyjmując ciasta z tortownicy. Smacznego!

Kruche ciasto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *