niedziela, 16 października 2016

Buraczki z papryką

Jak dobrze, że na nadchodzącą zimę, możemy nasze warzywa zamknąć do słoików.
W czasie zimy do obiadu będą jak znalazł.

Ja robiłam buraczki z 10 kg.

                                         Buraczki z papryką









Składnki :
buraki czerwone -5 kg
papryka -1,5 kg
cebula -750 g
ocet -0,5 szkl
cukier -0,5 szkl
olej -0,5 szkl
sól

Sposób przygotowania 

Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do większego garnka, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły.
Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut.

Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem.
Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut, ja nie pasteryzuje.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)