Szaszłyki z kurczaka

Mamy jesień,sezon grillowy dawno się skończył a my już tęsknimy za następnym. Jest na to rada i wcale nie musimy aż tak długo czekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad.




1 duży filet z piersi kurczaka
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 cebula

marynata:
2 łyżki oleju z pestek winogron
10 kropel sosu sojowego
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól 
świeżo mielony pieprz

ponadto:
patyczki do szaszłyków

Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum na dwie godziny.
Paprykę pokroić w dużą kostkę,cukinię pociąć w długie cienkie plastry,cebulę podzielić na ćwiartki i podzielić na warstwy.
Na patyczki nadziewać na przemian kawałki mięsa,paprykę,cebulę,zrolowaną cukinię.
Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po kilka minut z każdej strony do ładnego zarumienienia się.
 Podawać z ulubionymi dodatkami.





Komentarze

Popularne posty