poniedziałek, 17 października 2016

Daktylowe trufle z migdałami

Fit słodycze? Proszę bardzo! Słodziutkie trufle z daktyli i płatków migdałowych obtoczone gorzkim kakao przygotujemy w dosłownie kilka minut. Bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne!



Składniki:
200g suszonych daktyli
150g płatków migdałów
2 mocno czubate łyżeczki kakao + do obtoczenia
opcjonalnie łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na godzinę, odsączamy na sitku (nie odciskamy).
Płatki migdałów mielimy w blenderze razem z namoczonymi daktylami i kakao aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Ewentualnie dodajemy łyżeczkę miodu ale nie ma takiej konieczności bo daktyle są wystarczająco słodkie.
Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao.
Zostawiamy w lodówce do schłodzenia ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)

2 komentarze:

  1. kocham daktyle z kakao, mogłabym zjeść nieskończoną ilośc takich kuleczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie trufle są moimi ulubionymi! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly