Szybka pizza na cieście bez wyrastania
Obiad Pizza Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania!

Kuchnia : Włoska

Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! To prawdziwy hit! Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wyrabia się je bardzo szybko i wykonanie całej pizzy wraz z pokrojeniem składników i upieczeniem pizzy zajmuje niecałe 30 minut! Mimo, że przepis ten jest bardzo szybki w wykonaniu, to pizza ta smakuje wyśmienicie! Jeśli lubicie pizzę z pysznie chrupiącym, cienkim spodem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pizze! :)

Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! – Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 500 lub 00)
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • odrobina oliwy z oliwek do wypędzlowania ciasta
  • kaszka manna do podsypania ciasta

Składniki na pizzy ze zdjęcia to: sos pomidorowy, cebula, mozzarella, zielone oliwki, żółte pomidorki cherry, parmezan.

Gotowa pizza na cieście bez wyrastania

Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! – Wykonanie:

  1. Na samym początku warto rozpocząć działania od rozgrzania piekarnika. Należy ustawić temperaturę na 250-260st.C.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i olej. Wymieszać.
  3. Mleko podgrzać (powinno być letnie – ok. 40st.C – nie gorące! by nie zabić drożdży). Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka i wymieszać, by powstała jednolita mieszanka. Wlać całość do mąki i wymieszać za pomocą łyżki aż ciasto zacznie być elastyczne i odstawać od miski. Następnie wysypać na blat kaszkę manną, obtoczyć w niej ciasto i wyrabiać przez chwilę (ok. 2-3 minuty) aż przestanie się kleić. Kolejno podzielić ciasto na 2 części.
  4. Ponownie blat oprószyć kaszką manną  i okrężnymi ruchami uformować z każdego kawałka ciasta okrągłą pizzę (można również ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ciasto delikatnie oliwa z oliwek (najlepiej za pomocą pędzelka). Następnie posmarować je sosem, ułożyć ser i pozostałe składniki (ser powinien być zaraz po sosie, a przed resztą składników, by ciasto nie nasiąknęło wodą puszczaną przez pozostałe składniki – ser będzie pełnił warstwę izolacyjną).
  6. Wstawiamy ciasto na pizze do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (w zależności od mocy piekarnika) – ciasto jest idealnie upieczone, gdy brzegi pizzy się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Smacznego!

 


Kawałek pizzy z ciastem bez wyrastania

4.7 / 5 ( 88 głosów )

7 thoughts on “Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania!”

  1. Pyszna, chrupiąca i szybka pizza. W moim piekarniku przy programie “pizza” i temp.300st. wystarczyło kilka minut by cieszyć się tym pysznym daniem. Dziękuję za ten przepis, długo szukałam ekspresowej wersji ciasta i znalazłam ideał. Zapisuję

  2. wlasnie zjadłam, lepsza niż w pizzeri! puszyste ciasto, chrupiące brzegi i ja akurat użyłam 4 serów – po prostu rewelacja !!!

  3. Już tylu przepisów na pizzę próbowałam, już tyle kombinowałam jak to zrobić żeby wyszło dobre, nie za twarde, nie za miękkie, nie spalone, upieczone… No i w końcu trafiłam! Jednak najprostsze rzeczy są najlepsze! Przepis rewelacyjnie się sprawdza, ciasto wychodzi w punkt, prawie jak z pizzeri :) Znalazłam swój idealny przepis, koniec w wychodzeniem na miasto na pizzę :)
    Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here