Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią.
Ciasto:
Dodatki:
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku.
Wymieszać z mąką, wodą, solą i oliwą.
Wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce i zostawić do czasu podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką.
Formę wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm.
Ciasto nakłuć w kilku miejscach np. końcem drewnianej łyżki i odstawić jeszcze na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ciasto skropić dość obficie oliwą i ułożyć na nim pokrojone pomidory i oliwki. Całość posypać solą i oregano.
Piec około 15-20 minut do momentu aż przybiorą lekko brązowy kolor.
Po upieczeniu posypać pokrojoną bazylią.