Zostajemy ciągle w klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę.
Przepis
Składniki:
- 300 g mąki
- pół kostki drożdży
- szczypta cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- pół niedużej dyni (w naszym przypadku Hokkaido)
- 500 g pieczarek (lub innych grzybów)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- rozmaryn
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- tymianek
- sok i skórka z cytryny
- 200 g potartego sera (na przykład gouda)
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku dołek. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 125 ml ciepłej wody. Lekko przemieszamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodajemy do ciasta sól i oliwę. Wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk, lub miksera. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za suche wody.
Wyrobione ciasto przygrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie zabieramy się za farsz.
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie i nieduże paski. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, czosnek w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dynię, grzyby, cebulę i czosnek, około 10 minut, na dużym ogniu.
Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty, pamiętajmy że należy zostawić 3-4 cm z każdej strony, aby wyszedł ładny rand. Wykładamy formę ciastem, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Śmietanę mieszamy z jajkami, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny.
Na ciasto nakładamy dynię z grzybami i zalewamy masą śmietanową. Całość posypujemy potartym serem i pieczemy w temperaturze 200’C około 30 minut.
….Smacznego.