szarlotka tatrzańska

3789

składniki na ciasto kruche:
500 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
250 g masła, schłodzonego
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
ok. 3-4 łyżki bułki tartej

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki (ok. 25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce przez ok. 45 min. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i również schładzamy. Następnie ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 170 st. C. Gdy cisto się podpiecze posypujemy go bułka tartą i wykładamy przygotowane nadzienie z jabłek.

składniki nadzienia:
ok. 3000 g jabłek (np. szara reneta), im więcej jabłek tym szarlotka wyższa 🙂
3 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Pokrojone jabłko mieszamy z cynamonem oraz cukrem. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 60 min, aż wierzch będzie rumiany. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać na gorąco z lodami.

szrkotka_tatrzanska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here