Dla odmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy.
SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek )
- ziemniaki – 6 średnich sztuk
- mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram
- jajko – 1 sztuka
- bób – 1 szklanka
- sól i pieprz
- mięso mielone – 30 dkg
- przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy – 1 mały słoiczek – 200 g
- śmietana 18 % – pół szklanki – 100 ml
- cebula – 1 sztuka
- świeża bazylia – kilka listków
- olej do smażenia
- cukier – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ubić. Bób również ugotować. Po przestygnięciu bób dać do blendera, dodać jajko i zblendować na gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól, pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki i przesmażyć na patelni. Zrobić sos pomidorowy. Obrać i drobno posiekać cebulę. Przesmażyć na patelni na średnim ogniu. Gdy się zeszkli dodać cukier i sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do sosu i połączyć składniki.