KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY

Dla odmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy.


123


SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek )

  • ziemniaki – 6 średnich sztuk
  • mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram
  • jajko – 1 sztuka
  • bób – 1 szklanka
  • sól i pieprz
  • mięso mielone – 30 dkg
  • przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy – 1 mały słoiczek – 200 g
  • śmietana 18 % – pół szklanki – 100 ml
  • cebula – 1 sztuka
  • świeża bazylia – kilka listków
  • olej do smażenia
  • cukier – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ubić. Bób również ugotować. Po przestygnięciu bób dać do blendera, dodać jajko i zblendować na gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól, pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki i przesmażyć na patelni. Zrobić sos pomidorowy. Obrać i drobno posiekać cebulę. Przesmażyć na patelni na średnim ogniu. Gdy się zeszkli dodać cukier i sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do sosu i połączyć składniki.

Dodaj komentarz