Deserem zainspirowałam się podczas wizyty w meksykańskiej restauracji o nazwie „ chiquito „ .
Skusiłam się na pieczonego banana z brownie i lodami waniliowymi. Muszę przyznać, że połączenie jest trafione. Ciepły banan, z roztopionym brownie, a do tego zimne lody waniliowe. Standardowo przepis zmodyfikowałam pod moje podniebienie.
SKŁADNIKI :
- banany – 2 sztuki
- gorzka czekolada z wiórkami kokosowymi – 4 kostki
- biała czekolada – 4 kostki
- ciastka maślane – 2 sztuki
- lody – 2 gałki – smak dowolny 😛
- masło – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE :
Nożem wyciąć górną część skórki z banana. Łyżeczką wydrążyć wierzch banana i przełożyć do szklanki. Czekolady połamać na pół i upchać po bokach banana. Na górę dodać pół łyżeczki masła. Pokruszyć ciasteczka, dodać na wierzch. Resztę banana w szklance ugnieść łyżeczką i zakryć taką papką ciastka. Wyciętą skórką banana zakryć wszystko. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Piec w temperaturze 180º. Po upieczeniu przełożyć na talerz, dodać swoje ulubione lody i smacznego! 🙂
Idealny deser dla bananożerców:)
PolubieniePolubienie
O tak! Zwłaszcza ze słodkimi dodatkami 🙂
PolubieniePolubienie
Oj tak, takie desery mogłabym jeść przez całą jesień… 🙂
PolubieniePolubienie