Wiśniówka na rumie

Wiśniówka to królowa letnich nalewek
 



1 kg wydrylowanych wiśni
300 g cukru
700 ml białego rumu
20-30 pestek od wiśni

Wiśnie wsypać do słoja,pestki zawinąć w kawałek gazy,zawiązać i włożyć do słoja w ten sposób będzie łatwiej je wyciągnąć. Wiśnie zalać rumem,słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Wiśnie najpierw zalane alkoholem a nie zasypane cukrem oddadzą mu wszystkie soki i aromaty,a nalewka będzie miała piękny kolor.
Po 6 tygodniach zlać z wiśni alkohol,wyciągnąć pestki i wiśnie zasypać cukrem. Słój można postawić w słonecznym miejscu by łatwiej rozpuścił się cukier,co jakiś czas potrząsać słojem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści powstały sok połączyć ze zlanym wcześnie nalewem. Rozlać do butelek,odstawić na kilka tygodni po czym przefiltrować nalewkę. Wtedy nalewka gotowa jest do picia,ale oczywiście im starsza tym lepsza.








Komentarze

Popularne posty