Torcik czekoladowo-jeżynowy
Kwaskowatość jeżyn przełamana gorzką czekoladą. Jak dla mnie połączenie idealne.
Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć jeden biszkoptowy krążek.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z musem jeżynowym.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym musem miksując na wolnych obrotach. Masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przykryć drugim plackiem lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki,do stężenia pianki.
Pół szklanki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę,przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,wlać schłodzoną czekoladę,zmiksować i powstałą czekoladową piankę przełożyć na biszkopt. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę i udekorować jeżynami.
*Mus jeżynowy powstał z jeżyn zagotowanych z dodatkiem cukru i przetartych przez sito.
biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jeżynowa:
1 szkl. musu z jeżyn*
2 szkl. śmietanki 36%
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki gorącej wody
czekoladowa pianka:
1 i 1/2 szkl. śmietanki 36%
100 g czekolady deserowej
ponadto:
4 kostki czekolady deserowej
jeżyny
Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć jeden biszkoptowy krążek.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z musem jeżynowym.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym musem miksując na wolnych obrotach. Masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przykryć drugim plackiem lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki,do stężenia pianki.
Pół szklanki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę,przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,wlać schłodzoną czekoladę,zmiksować i powstałą czekoladową piankę przełożyć na biszkopt. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę i udekorować jeżynami.
*Mus jeżynowy powstał z jeżyn zagotowanych z dodatkiem cukru i przetartych przez sito.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.