kotlet_schabowy

 

 

Schabowy czy mielony – który kotlet wolicie?

Ja przyznam, że osobiście nie jestem ogromną fanką ani jednych, ani drugich kotletów, wolę bitki, mięso duszone czy pieczone. Co innego domownicy, uwielbiają szczególnie kotlety mielone, ale schabowe czy to wieprzowe czy to z kurczaka również od czasu do czasu pojawiają się na naszym stole.

Kotlety schabowe to klasyk kuchni polskiej. Robią je nasze babcie, robią nasze mamy, ja sama choć kiedyś zastrzegałam że takich dań nie będę robić w swojej kuchni, ulegam namowom domowników i z wiekiem sama doceniam prostotę i smak kuchni polskiej.

Poniżej przedstawiam Wam klasyczny przepis na kotlety schabowe, ale sprawdźcie też mój przepis na schabowe w wersji lekkiej.



 

 

PRZEPIS NA KOTLETY SCHABOWE

 

Składniki na kotlety schabowe:

500g schabu bez kości

sól

pieprz

1 jajko

2 łyżki mąki

4-5 łyżek bułki tartej

olej lub smalec do smażenia

 

Jak zrobić kotlety schabowe:

Schab kroimy w plastry – wyjdzie ok 4 kotlety.

Plastry mięsa kładziemy na desce, przykrywamy folia spożywczą i rozbijamy za pomocą młotka do mięsa.

Oprószamy solą i pieprzem.

Każdy kotlet obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku a potem w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron.

 

 

 

 

kotlet_schabowy