niedziela, 9 października 2016

Kartacze -Cepeliny





kartacze
ViolaPassion





Wschodnia część Polski 
W moich stronach ,jedno z tradycyjnych dań.
                               
                                                   KARTACZE-CEPELINY

SKŁADNIKI; 
są na około 20 sztuk kartaczy  w zależności od naszych ziemniaków czy są mocno wodniste i zamierzonej  wielkości gotowego już wyrobu


Ciasto:

7.5kg ziemniaków 
mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jeżeli ziemniaki są bardzo mokre)
sól

Farsz mięsny:

1 kg mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ,3 jajka w zaleznosci czy małe czy duże 
6 ząbków czosnku przeciśniętego na prasie
łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól do smaku
1 kajzerka  czerstwa namoczona w mleku
Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu

SPOSÓB:
*mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek
* okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka 

*obrane  i surowe  ziemniaki (7.5 kg) tarkujemy na tarce
Ja mam szczęście i z Polski przywiozłam elektryczna 
Wyciskamy z "Soków" nasze ziemniaki przez pieluchę tetrowa najlepiej .
Trzeba użyć dużo siły ziemniaki powinne stworzyć mase "ciasto" dość suchą

*NIE KTÓRZY ODSTAWIAJĄ WODę PO WYCIŚNIETYCH ZIEMNIAKACH CZEKAJA AŻ NA DNIE OSIĄDZIE SKROBIA I DODAJĄ DO CIASTA
JA TAK NIE ROBIĘ BO KARTACZ ROBI SIE SZTYWNY I SINY wolę miękkie ciasto.

*mieszamy ciato wycisniete z ugotowanymi ziemniakami tak by powstala nam jednolita i gładka masa dodając 2 szklanki wrzącej wody po to by ciasto nam sie zaparzyło dzięki temu nie rozwala sie nam podczas gotowania 


*na blacie układamy nasze porcje i  to samo robimy z mięsem dzięki temu będzie nam łatwiej brać jeden po drugim 

* bierzemy jedna porcję rozbijamy na ręku w środek wsadzamy mięso pamiętajmy o tym że porcja mięsna nie może być za duża bo bedzie problem z "zamknieciem" kartacza 
*zaklepujemy dla ułatwienia możemy moczyć co chwilę ręce w wodzie

* wcześniej nastawiamy dwa duże garnki z osoloną wodą
I gdy woda jest już wrząca wrzucamy nasze kartacze kilka sztuk musimy odczekać aż znów się za gotuje i wrzucamy  następne  porcje.
NIE WOLNO WSZYTKIEGO NARAZ bo zrobi nam się papka

Gotujemy około 1h 20 min  od czasu wsadzenia pierwszych kartaczy.
Czasami mieszając delikatnie drewniana łyżka ,musimy uważać by nie rozwalić naszych cepelinów
Smacznego 

Na koniec polewamy nasze kartaczyki zasmażką z boczku i cebulki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania