ViolaPassion |
Wschodnia część Polski
W moich stronach ,jedno z tradycyjnych dań.
KARTACZE-CEPELINY
SKŁADNIKI;
są na około 20 sztuk kartaczy w zależności od naszych ziemniaków czy są mocno wodniste i zamierzonej wielkości gotowego już wyrobu
Ciasto:
7.5kg ziemniaków
mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jeżeli ziemniaki są bardzo mokre)
sól
Farsz mięsny:
1 kg mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ,3 jajka w zaleznosci czy małe czy duże
6 ząbków czosnku przeciśniętego na prasie
łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól do smaku
1 kajzerka czerstwa namoczona w mleku
Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu
SPOSÓB:
*mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek
* okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka
*obrane i surowe ziemniaki (7.5 kg) tarkujemy na tarce
Ja mam szczęście i z Polski przywiozłam elektryczna
Wyciskamy z "Soków" nasze ziemniaki przez pieluchę tetrowa najlepiej .
Trzeba użyć dużo siły ziemniaki powinne stworzyć mase "ciasto" dość suchą
*NIE KTÓRZY ODSTAWIAJĄ WODę PO WYCIŚNIETYCH ZIEMNIAKACH CZEKAJA AŻ NA DNIE OSIĄDZIE SKROBIA I DODAJĄ DO CIASTA
JA TAK NIE ROBIĘ BO KARTACZ ROBI SIE SZTYWNY I SINY wolę miękkie ciasto.
*mieszamy ciato wycisniete z ugotowanymi ziemniakami tak by powstala nam jednolita i gładka masa dodając 2 szklanki wrzącej wody po to by ciasto nam sie zaparzyło dzięki temu nie rozwala sie nam podczas gotowania
*na blacie układamy nasze porcje i to samo robimy z mięsem dzięki temu będzie nam łatwiej brać jeden po drugim
* bierzemy jedna porcję rozbijamy na ręku w środek wsadzamy mięso pamiętajmy o tym że porcja mięsna nie może być za duża bo bedzie problem z "zamknieciem" kartacza
*zaklepujemy dla ułatwienia możemy moczyć co chwilę ręce w wodzie
* wcześniej nastawiamy dwa duże garnki z osoloną wodą
I gdy woda jest już wrząca wrzucamy nasze kartacze kilka sztuk musimy odczekać aż znów się za gotuje i wrzucamy następne porcje.
NIE WOLNO WSZYTKIEGO NARAZ bo zrobi nam się papka
Gotujemy około 1h 20 min od czasu wsadzenia pierwszych kartaczy.
Czasami mieszając delikatnie drewniana łyżka ,musimy uważać by nie rozwalić naszych cepelinów
Smacznego
Na koniec polewamy nasze kartaczyki zasmażką z boczku i cebulki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania