Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Obłędnie czekoladowe ciasto w połączeniu z kwaskowatymi śliwkami, idealnie sprawdzi się na jesienną chandrę

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 100 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 3 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka 
  • około 600 g śliwek



Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z połamaną na kawałki czekoladą i odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlewamy jajka roztrzepane z mlekiem i całość mieszamy. Następnie wlewamy przestygniętą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia składników.



W międzyczasie śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :) Uwielbiam śliwkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do niedzielnej herbaty idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też ciasto ze śliwkami, ale zgranie ;) Pyszna ta Twoja opcja. Do niedzielnego śniadanka jak znalazł. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe ciacho :) czekolada i śliwki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to połączenie- śliwki i czekolada. Wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna czekośliwka! oj zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie i na czasie ciacho. Pozdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto upiekłam ze zwykłej ciekawości, myślałam, że zawartość gorzkiej czekolady wpłynie negatywnie na smak i tu rozczarowanie - ciasto pyszne, bez cienia goryczy, słodkie i rozpływające się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń