Proste ciasto czekoladowe z jabłkami

 

ciasto czekoladowe z jablkami

Pomimo trwającego Oktoberfest i wszechobecnej mody na piwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje.

Przepis

Składniki na ciasto czekoladowe z jablkamiSkładniki:

  • 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml śmietany kremówki

Jabłka można śmiało zastąpić innymi owocami, jednak o tej porze roku to właśnie jabłka smakują najlepiej.

Przygotowanie:

przygotowanie ciasta czekoladowego z jablkamiJabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, w przypadku dużych jabłek kroimy na osiem części.

Ucieramy masło z cukrem, na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka ciągle miksując.

Mieszamy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia i dodajemy do masła z jajkami.

Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy.

ciasto jablkowo czekoladoweCiasto wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki. W naszym przypadku surowa warstwa ciasta miała około 2-3 cm grubości.

Na wierzch układamy jabłka.

Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można je posypać przed pieczeniem grubym cukrem, albo cukrem pudrem już po wyjęciu z pieca i ostygnięciu.

Całość pieczemy w temperaturze 175’C (termoobieg 160’C) przez 25-30 minut. Sprawdzamy ciasto patyczkiem. Oczywiście musi być suchy.

….Smacznego

proste ciasto jablkowo czekoladowe