środa, 5 października 2016

Sałatka z bobem i Fetą

Składniki
(na 1 porcję)

- 150 g bobu (świeżego lub mrożonego),
- 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g),
- 10 kosteczek sera Feta (ok. 25 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 6 g).


Sposób przygotowania

1. Gotujemy bób.
2. Pomidorki przekrawamy na pół.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny.
4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem.




Sałatka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości.
- likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:ok. 317 g
Energia: 264,8 kcal
Białko: 16,7 g
Tłuszcze: 14,5 g
Węglowodany: 27,2 g
Błonnik pokarmowy: 10,2 g




Smacznego i zdrowego

Trójkolorowa Tęcza:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.