kluski_z_dyni

 

 

Potraw z dyni u mnie ciąg dalszy bo sezon mamy w pełni a mi udało się kupić aż trzy wspaniałe prawie 10 kilowe okazy 🙂 Dwie stoją sobie i dekorują moją kuchnię a jedna stała się bazą do naprawdę wielu smacznych potraw. Zrobiłam zupę
dyniową i kluski z dynią, klopsiki z dynią i sałatkę, roladę z dyni
ą i muffinki wegańskie. Było naprawdę pysznie.

W najbliższym czasie będą tutaj pojawiały się te złociste smakołyki.

Dzisiaj pierwszy z nich.

Kluski z dyni – proste do przygotowania, z tanich, łatwo dostępnych składników. Kluski z dyni są pożywne i sycące na długo, w towarzystwie surówki stanowią smaczny obiad lub kolację.

 

 

 

PRZEPIS NA KLUSKI Z DYNI

 

Składniki na kluski z dyni:

1/2 kg dyni upieczonej – zobacz wpis jak upiec dynię

1/2 kg ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 szkl mąki pszennej

2 szczypty kurkumy

sól

 

Jak zrobić kluski z dyni:

Upieczoną dynię mielimy na puree.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę.

Ziemniaki i dynię mieszamy z jajkiem a następnie wyrabiamy z mąkami i kurkumą.

Ciasto powinno być dość gęste ale mocno lepkie.

W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody.

Łyżkę stołową moczymy we wrzątku a następnie nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podajemy okraszone skwarkami, masłem lub polane jogurtem czy śmietanką.

 

 

 

 kluski_z_dyni

 

 

 

 

 

 

Dynia pieczona  Jak upiec dynię

 

jesienny_obiad   100 pomysłów na jesienny obiad