wtorek, 21 stycznia 2014

Placek amerykański

To ciasto  gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu.



Czego potrzebujemy

  • 5 jaj
  • 4,5 szklanki maki
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 kg. jabłek
Wykonanie

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą  blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Polecam również: Szarlotka z bitą śmietaną 

2 komentarze:

bryssska-Katarzyna Młynarczyk pisze...

ja robię podobne, nazywa się wiewiórka
www.magicznakuchnia.blox.pl

Ewa pisze...

Ciekawe skąd te nazwy? ,Ale wazne , że smakuje