poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kluski leniwe z kiszoną kapustą


Ostatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają  ziemniaki  i nie wiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski.




Czego potrzebujemy:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 05. kg twarogu
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
Wykonanie:

Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się  do rąk.

Tak wygląda po wyrobieniu
  Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski.




Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko. 
Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty.






SMACZNEGO


Zarabiaj w prosty sposób

2 komentarze:

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko pisze...

Wyglądają bardzo smacznie.
Chętnie skorzystam z tego przepisu :)
Pozdrawiam !

Ewa pisze...

Cieszę się.....