“Pizza” na spodzie z makaronu

pizza-na-spodzie-z-makaronu

Jestem ogromną fanką kuchni włoskiej 🙂 Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem.

Bodźcem do przygotowania tej “pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować jedzenia, musiałam coś wymyślić 😉 Danie przygotowuje się szybko (nie trzeba czekać jak w tradycyjnej pizzy na wyrośnięcie ciasta) i jest bardzo sycące.

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 100 g mozzarelli
  • 2 małe pieczarki
  • 1/3 małej papryki
  • 4 małe plastry wędliny
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sos pomidorowy:

  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron

pizza-na-spodzie-z-makaronu-2

Makaron zagotować w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić.

Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sos wymieszać z makaronem i oregano.

Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje i sos się zagęści.

Przygotowany makaron wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Makaron polać sosem. Sos dokładnie rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser oraz drobno posiekane składniki (wędlinę, cebulę, paprykę, pieczarki). Całość posypać parmezanem.

Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Kroić kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

pizza-na-spodzie-z-makaronu-3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.