wtorek, 31 marca 2015

PROJEKT ŚNIADANIE: Domowe orzechowe

Któż nie lubi zacząć czasem dnia od czegoś słodkiego? :)
Szczęśliwie w tym semestrze wtorki to dla mnie wolne dni i dlatego też mogę sobie pozwolić na późne, leniwe śniadanie ( zaraz po powrocie z wyspacerowanym psem ;)).
Będzie słodko- słono.
Nie tylko na długie śniadaniowe poranki, ale i na te w biegu.
Przygotowanie to max. 15 min.
A do tego kawa, herbata, dżem lub kawałek żółtego sera.
Przygotujcie mocny blender/ kuchennego robota.
Czas start! :D





Domowe masło orzechowe
Potrzebujesz:
  • 1 łyżkę stołową cukru pudru
  • 400g solonych orzeszków ziemnych
  • 10g oleju słonecznikowego

Sposób przyrządzenia:
1. Do wysokiego, wąskiego naczynia/ robota kuchennego włóż orzeszki i cukier.
2. Blenduj/ miksuj tak długo, aż powstanie masa przypominająca konsystencją mokry piasek.
3. Do zmiksowanych orzeszków z cukrem dodaj olej i blenduj/ miksuj jeszcze przez około 30sec.

Gotowe masło można przechowywać w słoiczku w lodówce przez około 2-3 tyg.
Smacznego! :D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...