czwartek, 28 kwietnia 2016

Kiedy Wschód przejmuje bakłażana

To magiczne rzeczy dzieją się z tym warzywem!
A raczej owocem...bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan, tak jak pomidor czy ogórek, jest owocem i to w dodatku jagodą, która często jest potocznie nazywana GRUSZKĄ MIŁOŚCI lub oberżyną.
Szaleństwo! :D
O, właśnie! Niegdyś bakłażana nazywano także szalonym jabłkiem, ponieważ wierzono, że po jego spożyciu można oszaleć.
Na początku rozwijania swojej kariery w Europie nie miał dobrej reputacji i był używany głównie do ozdabiania talerzy, aż w końcu na przestrzeni lat stał się królewskim rarytasem.
Takie kulinarne Od przedszkola do Opola.
Ze skrajności w skrajność z tą rośliną!
Pochodzi z Indii, ale najlepsze potrawy, jakich z nim kosztowałam miały raczej korzenie arabskie, tureckie i śródziemnomorskie.
I właśnie smakami arabskich rejonów inspirowałam się przygotowując to danie.
Ilość dodatków nie przytłacza, ale świetnie się wszystko ze sobą łączy!
Jest naprawdę proste i szybko się je przygotowuje :)
Szukajcie szalonego warzywa, bo jest godne uwagi i pełne potasu! :D




























Bakłażany zapiekane z orzechowym kuskusem i pomidorami
Potrzebujesz:
  • 2 średnie bakłażany
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 szkl. suchej kaszy kuskus
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • olej
Do tego:
  • jogurt naturalny
  • posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, posyp miąższ solą i odłóż na ok 10min.
2. Suchy kuskus przesyp do średniej miski, wymieszaj z łyżeczką soli i zalej wrzątkiem do wysokości 1cm ponad kaszę- odstaw.
3. Orzechy posiekaj.
4. Bakłażany opłucz z soli, osusz ręcznikiem kuchennym i wydrąż środek- nie wyrzucaj go!
5. Gotowy kuskus wymieszaj z posiekanymi orzechami, sezamem, kolendrą i czosnkiem.
6. Bakłażany obficie faszeruj orzechową kaszą, przekładając farsz ćwiartkami pomidorków koktajlowych ( ok.2 sztuki na 1 połówkę bakłażana)
7. Bakłażany umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrop delikatnie olejem z wierchu i oprósz solą i pieprzem- obłóż pozostałymi pomidorkami.
8. Całość zapiekaj przez 20min. w 180*C z termoobiegiem.
9. Wydrążony miąższ z bakłażanów przesiekaj i podsmaż z dodatkiem słodkiej papryki i sporej szczypty soli.
10. Bakłażany podawaj z podsmażonym miąższem, jogurtem naturalnym i natką pietruszki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...