niedziela, 15 maja 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Wiosna w omlecie

Tytuł posta jest taki porywający, prawda? ;)
Szczególnie dzisiaj, kiedy szalejący na dworze wiatr prawie urywa przechodniom głowy.
Ale jeśli tylko podacie sobie na śniadanie TO, to naprawdę poczujecie wiosnę jeszcze bardziej!
Pomimo wiatru, deszczów, czy palącego słońca.
Tym razem jest to puszysty omlet.
W Zielone Świątki wypełniony zielenią po brzegi!
I taki pyszny, że na pewno nie poprzestaniecie na przyrządzeniu go jeden raz ;)
Kiedy robiłam go po raz pierwszy, dodawałam do niego to, co akurat miałam pod ręką...i wyszedł tak niesamowicie pyszny, puchaty i sycący, że sama byłam w szoku!
Spieszę więc, by podzielić się z Wami tą śniadaniową pysznością :)
Z czym podawać?
Sam w sobie jest wyśmienity, ale ja lubię uzupełnić go moją ulubioną gotowaną szynką i świeżymi pomidorami.
Co kto lubi! :)
Patelnie na gaz!





























Ziołowy omlet z botwiną
Potrzebujesz:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych liści i łodyżek botwiny
  • 2 większe szczypty soli
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • olej do smażenia
Do tego:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • duża szczypta czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Jaja wbij do miseczki, dodaj mleko i roztrzep na jednolitą, jasnożółtą masę.
2. Dodaj zioła, botwinę, sól i czosnek - wymieszaj.
3. Wylej masę na rozgrzaną patelnię, rozłóż równomiernie zioła po omlecie i smaż na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.
4. Jogurt wymieszaj z pieprzem i podawaj jako sos do omleta.

Smacznego!



Herbal omelette with baby beetroot leaves
Ingredients:

  • 2 eggs
  • 2 tbsp milk
  • 1 tablespoon chopped chives
  • 1/2 tablespoon chopped parsley
  • 2 tablespoons chopped baby beetroot leaves and stalks
  • 2 larger pinch of salt
  • 1/3 teaspoon of garlic powder
  • oil for frying

Additionally:

  • 4 tablespoons of natural greek yoghurt
  • big pinch of black pepper

Method:
1. Crush eggs into a bowl, add the milk and whisk until light yellow colour.
2. Add herbs, botanic, salt and garlic - mix all.
3. Pour the mixture on the hot pan and fry on a small amount of oil on both sides.
4. Mix yogurt with pepper and serve as sauce to omelette .


Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...